Home / Nieuws / Nieuw jasje voor karakteristieke gebouwen

960_7b1ed108494f0e328877f6044c752d40De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft om de herbestemming te stimuleren in 2010 het Nationaal Programma Herbestemming opgericht. De website Herbestemming.nu is daar een onderdeel van.

De doelstellig hiervan is om de karakteristieke gebouwen die zo bepalend zijn voor een stad of een dorp nieuw leven in te blazen. Kerken, watertorens maar ook fabrieksgebouwen en postkantoren die geen dienst meer doen, staan niet langer leeg maar worden in een nieuw jasje gehesen.

Eindhoven de gekste

Als het om herbestemmingsprojecten gaat, staat Eindhoven zeker boven aan de lijst. De bekendste karakteristieke gebouwen zijn:

• De Witte Dame

Een voormalig fabrieksgebouw uit 1926 van Philips, ontworpen door Dirk Roosenburg is nu een multifunctioneel gebouw voor design, kunst, kennis en technologie.

• Strijp R

Op dit derde bedrijventerrein dat Phillips ontwikkelde werden de beeldbuizen geproduceerd. En het is meer om die reden dan om de kwaliteit van de gebouwen dat dit terrein in tact is gebleven, het is tenslotte de geboortegrond van de tv.

• Strijp S

Dit gebied, bouwjaar 1891, was het thuisbaken van Philips. Sinds enkele jaren is het het model voor een creatief woongebied dat het imago van de stad versterkt.

• Mariënhage

Al voor de bouw van  Mariënhage in 1422 waren er restanten van een oud kasteel. De panden hebben veel verschillende bestemmingen gehad. Om die reden heeft de gemeente met de paters een “wedstrijd” uitgeschreven voor her-ontwikkelingsplannen die in het thema ‘hart&ziel’ passen. In dit artikel lees je de laatste ontwikkelingen.

• Gasfabriek NRW

In 1899 werd aan het Eindhovense kanaal een gasfabriek gebouwd. In 1989 zijn de gemeentelijke nutsbedrijven (gas, water en elektriciteit) ondergebracht in de NV Nutsbedrijven Regio Eindhoven (NRE). Nu biedt het terrein ruimte voor theater, kunst, dans, film en een restaurant.

Untitled

Verloren zaak

Achter de plannen herpositionering van Strijp S zat het idee om daarmee een grote kans te maken om ‘Culturele Hoofdstad 2018’ te worden. Dat is helaas niet gelukt, maar Eindhoven heeft er wel een uniek gebied aan over gehouden waar iedereen trots op mag zijn.