Home / Nieuws / In den beginne

 

kloosterHet gebouw Mariënhage heeft een nieuwe bestemming. Het gebied achter de paterskerk valt onder de oudste delen van Eindhoven.  Het in de 12e eeuw gebouwde kasteel heeft, totdat in 1891 de Augustijnen erin kwamen wonen, vele verschillende bestemmingen gehad, waaronder een priesteropleidingscentrum, bakkerij, koetshuis, veldhospitaal, textielfabriek en straks wellicht een congreshotel.

Hart en Ziel

De gemeente Eindhoven en de Orde der Augustijnen, beide eigenaar, riepen vorige jaar geïnteresseerden op om hun ideeën in te dienen. De insteek was om een plek te creëren die uniek en onderscheidend zou blijven en de stad als geheel zou versterken. Het thema was ‘n hart en ziel’ met als kernwoorden: verbinding, ontmoeting en verdieping. Daar zijn 28 potentiële plannen uitgekomen. Dit inspiratiedocument (pdf) geeft een mooi beeld van de Mariënhage.

paterkserkSlapen in het klooster

Door het hele gebied toegankelijker en multifunctionele te maken, en het erfgoed door restauratie nieuw leven in te blazen, wordt dit project een enorme aanwinst voor de stad Eindhoven. De uitvaartmaatschappij Dela wil dit gaan bewerkstelligen door van het klooster een congreshotel te maken. De exploitatie hiervan wordt dan verzorgd door Conferentieoord Kapellerput uit Heeze.

Van bruidstaart tot lezing

De paterskerk en de studentenkapel behouden hun functie. En blijft dienst doen als trouw- en rouwlocatie. Daarnaast worden ze benut voor workshops, lezingen en andere culturele activiteiten. Dela had ook bekeken of het mogelijk was om hun hoofdkantoor van de Oude Stadsgracht te verhuizen naar het klooster, maar hiervoor was te weinig ruimte.

Komen en gaan

Voor de hoofdingang zegt een steen in het plaveisel: “Bonus intra” – “Kom als een goed mens binnen” en daarna: “melior exi” – “Ga als een beter mens naar buiten”. Of dat straks ook geldt voor de gasten van het congreshotel is nog even afwachten. De gemeenteraad kreeg  op 9 september tekst en uitleg over DELAmondo, zoals het project wordt genoemd. Wat hieruit gaat komen, blijft voor nu nog even een vraag.