Nederland kent op dit moment 406 gemeenten en in totaal zo’n 6500 dorpsnamen. Sinds in 1981 het proces van herindeling begon is het aantal gemeenten minstens gehalveerd. Er zijn heel wat nieuwe gemeenten ontstaan en dit proces is nog niet ten einde. Het idee achter de herindeling is dat gemeenten als ze groter zijn een betere dienstverlening kunnen bieden, goedkoper kunnen aanbesteden en inkopen en uiteindelijk ook beter gemanaged, bestuur kunnen worden.

Ten toon stellen
Hoe het ook zij. De nog bestaande gemeenten proberen allen op de een of andere manier in de kijker van de mogelijke toerist te komen. Toerisme levert geld op en ook werkgelegenheid en dat zijn twee zaken waar iedere gemeente, zeker in deze tijd, om staat te springen.
Zo kennen we natuurlijk de grootste gemeente. Dat is de hoofdstad van Nederland. Amsterdam heeft inmiddels meer dan 800.000 inwoners en is in verhouding met andere wereldsteden, zoals New York, Rio de Janeiro, Rome, Parijs, Calcutta, New Delhi of Bejing, natuurlijk maar een dorp. Voor Nederlandse begrippen is Amsterdam echter een echte grote stad.

Bronkhorst op de Veluwe afficheert zich als de kleinste gemeente van Nederland. Of dat zo is is onbekend, maar het klinkt goed. Nog los van het feit dat het dorpje Bronkhorst met name bij zonnig weer meer dan moeite van een bezoek waard is.
Maastricht is de meest Bourgonische stad, Vaals de meest zuidelijke, de gemeente Renkum de groenste van Europa (of was dat in ieder geval), Groningen is de stad waar het gebeurt, Rotterdam de grootste haven van Europa en Den Haag de Residentiestad. Zo kunnen we doorgaan. Iedere stad geeft zichzelf een titel, waarmee men wil aangeven wat er te zien of te halen is. Waarom men er naar toe zou moeten komen.

landkaart-nederland-plaatsnamen