Home / Nieuws / De gemeente als werkgever

 

Gemeentehuis_ZwolleEen gemeente heeft nogal wat taken te vervullen en uit te voeren. Daar komt heel wat werk bij kijken. Vaak zijn dat werkzaamheden waar de burger niet bij stilstaat, maar die wel direct of indirect via de gemeente lopen.
De directe werkzaamheden zijn te zien. Die worden uitgevoerd door de ambtenaren op het gemeentehuis, door ambtenaren bij de plantsoenendienst, op het milieupark of bij het onderhoud van straten. Of door brandweermensen. Andere werkzaamheden zijn minder zichtbaar, ook al omdat ze zijn uitbesteed. Denk bijvoorbeeld aan de afvalophaaldiensten, de waterzuivering, het toezicht op bouwen en verbouwen en andere zaken. Dit zijn ook vaak mensen die ingehuurd worden om die taken uit te voeren.

Verbruiker
Een gemeente verbruikt ook nogal wat aan materialen, zoals kantoorartikelen, planten, machines, computers, meubilair, fietsen en auto’s. Dus ook via deze weg ontstaan er door de werkzaamheden van een gemeente arbeidsplaatsen. Alle gemeenten samen zorgen dan ook voor heel wat directe – en indirecte arbeidsplaatsen in ons land, waar heel wat mensen hun brood kunnen verdienen.

 

Waterzuivering installatie

Waterzuivering installatie